top of page

Jak poznat originální LEGO® od neoriginálního?

Aktualizováno: 29. 11. 2022

Jste připraveni na nákup nebo prodej stavebnice LEGO? V prvé řadě se ujistěte, že se jedná o originální produkt společnosti LEGO®. Proč? Protože stejně jako neznačková nebo neoriginální bota nemá v budoucnu téměř žádnou hodnotu a nikdo ji nechce, platí to samé ve světě stavebnic. Pokud nevěříte, že by samotná použitá stavebnice LEGO® mohla mít nějakou prodejní cenu, přečtěte si nejprve TENTO úvodní článek! Neexistuje ucelený návod, jak rozeznat originální LEGO® dílky od těch falešných. Jelikož nám skladem měsíčně projdou stovky kilo LEGO® kostek, naučili jsme se vše až za pochodu. Nyní se pokusím všechny námi získané znalosti o této problematice předat vám.

Obecně platí, že více než 90 % LEGO® dílků obsahuje nápis LEGO® nebo alespoň ®. Dále na nich můžeme velmi často najít 3-6 místná čísla, která určují číslo dílku (to je velmi důležitá informace, o které si řekneme jindy). A také na dílcích bývají vyraženy čísla ve formátu “X-XX”.

Není podmínkou, že se na kostce musí nacházet všechna tato označení. Je však důležité o nich vědět, pomohou nám s určením pravosti dílku.

1. Základní dílky na sobě mají vždy nápis LEGO®

Nejsnazší určení je u dílků, které mají LEGO® “studs”. Jedná se o typické čudlíky, díky nimž drží LEGO® pohromadě. Na každém z těchto čudlíků se vždy musí nacházet nápis LEGO®. Pokud na nich najdete cokoliv jiného (COBI nebo jiné znaky), pryč s nimi!

Nápisy LEGO® se s odstupem času mírně měnily. Pokud budete mít v ruce dílky 20-30 let staré, nejspíše budou mít jiný font písma než ty dnešní. Zároveň nezáleží na tom, jakým směrem je nápis otočený. Na jednom LEGO® dílku musí být však všechny nápisy ve stejném směru - ten směr může být na dvou kostkách pokaždé jiný.


2. Dílky, které nemají LEGO® “studs”

Společnost LEGO® je na trhu již opravdu dlouhou dobu, existují desítky tisíc různých dílků, ne každý z nich má ale LEGO® “studs”. To rozhodně ničemu nevadí, jen se na dílky musíte dívat ze všech stran. Logo společnosti LEGO® nebo alespoň malé © najdete často ze spodní strany, případně v nějakém ohybu. Především u starších a zašlých dílků je logo hůře čitelné, takže doporučuji rozpoznávat dílky u lampy a s lupou v ruce.


3. Místo nápisu LEGO® nebo © je na kostce něco jiného

V takovém případě musíme začít rozlišovat, co je na dílcích konkrétně napsáno. Jak už jsem psal v úvodu, na dílcích společnosti LEGO® se nachází i další informace. Starší dílky obsahují zpravidla čísla ve formátu “X-XX” nebo “X XX”. Tato čísla vám neřeknou nic konkrétního, ale rozhodně mohou pomoci s určením pravosti kostek.

Novější dílky obsahují dost často 3-6 místná čísla určující čísla LEGO® dílků. Takové číslo lze zpravidla dohledat na platformě Bricklink.com - tím ověříte, že se jedná o LEGO® dílek.

Pokud jste narazili na dílcích na něco jiného, jedná se nejspíše o produkt, který nebyl vyroben společností LEGO. Nemá tudíž žádnou hodnotu pro kohokoliv, kdo se o LEGO® aktivně zabývá.


4. Dílky, na kterých jste nenašli vůbec nic

Bohužel na trhu existují i takové LEGO® dílky. Pojďme to uvést na pravou míru. Pokud je LEGO® dílek opravdu drobný nebo je to nějaká tyčinka, gumička nebo třeba kulička, žádnou z výše uvedených informací na něm nenaleznete. To ovšem neznamená, že se jedná o neoriginální produkt. V základu pomůže rozlišení barvy dílku - neoriginální stavebnice mají zpravidla jiné odstíny základních barev. POZOR u některých unikátnějších LEGO® dílků mohou být barvy speciální nebo i vícebarevné. Vzorník společnosti LEGO® obsahuje přibližně 200 různých barev. Takže pokud si nejste jisti, dílek rozhodně nevyhazujte!


U takových LEGO® dílků už rozhodují znalosti celého odvětví - musíte se především orientovat na platformách Bricklink.com nebo BrickOwl.com. To jsou hlavní databáze, kde naleznete všechny LEGO® dílky včetně případného popisku, jak poznat originální a padělaný díl.


Když neznáte číslo dílku a nemáte dostatečné znalosti, těžko v takové databází daný dílek dohledáte. V jiných článcích na tomto webu (vydaných nebo připravovaných) se postupně dostaneme pod pokličku celého LEGO® odvětví a vysvětlíme si celou problematiku hezky do hloubky. Věřím, že vám článek pomohl a ujasnil vám problematiku originálních LEGO® dílků a těch druhých…

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page