top of page

Komodita jménem LEGO®

Aktualizováno: 29. 11. 2022

Pamatuji si jako by to bylo včera, když jsem dostal svůj první LEGO® set a poté další a další… Až jich nakonec bylo opravdu velké množství a já se téměř ze dne na den dostal do stavu, kdy jsem o LEGO® a hračky obecně ztratil zájem. Podobnou situaci zažil asi každý - člověk si hraje v dětství, následně přijde puberta a hračky dostanou červenou. Jenomže to, co je pro nás v jednu chvíli zbytečnost, pro druhého být nemusí. Ba naopak může to být skrytá investice, kterou jste vy sami nebo třeba vaše děti celé ty roky hýčkali.

Představuji vám LEGO® - hračku, která v mnohých případech drží hodnotu lépe než zlato! A často dokáže v horizontu 5-7 let zdvoj až ztrojnásobit svou hodnotu.

Ptáte se, jak něco takového vím? Vlastním totiž firmu, která vykupuje, zpracovává a prodává stovky kilo použitých i nových LEGO® kostek do celého světa. Není to nic průlomového, jako prodejci nejsme rozhodně jediní, jsou nás po celém světě tisíce… Někteří jsou pouze nadšenci prodávající své nepotřebné kostky, jiní tím uživí sebe a další budují velké sklady, nabírají zaměstnance a vytváří tak stabilní prostředí pro celý trh s LEGO® kostkami, sety a figurkami.


Zní to úsměvně, že? Podobnou reakci zažívám poslední měsíce od spousty známých a kamarádů. Jakmile jim však ukážu nějaké fotky z našich skladů, z nejistého pohledu se stane rázem pohled plný otázek a já nestíhám ani odpovídat.


Všechno se vyvíjí a to samé platí o LEGO® stavebnici. Už řadu let to není jen o koupi a poskládání setu. Dnes je již trh promořen obrovským množstvím nadšenců, sběratelů, architektů, umělců, byznysmenů… Někteří staví a sbírají LEGO® pro sebe samé, jiní staví úžasné stavby na zakázku nebo prodávají a nakupují kostky jako na Wall Streetu. Vždyť ruku na srdce, kolik setů jste koupili v posledních deseti letech vy?

Ze stavebnice, která pravidelně vyhrává ocenění hračky roku, se stal multimiliardový byznys, na němž vydělává nejen výrobce samotný, ale i tisíce dalších.

Jste udivení? To se ani nedivím… LEGO® má sice v Česku největší distribuční sklad v Evropě, ale o možnostech prodeje a nákupu LEGO® kostek, setů a figurek i mimo klasické obchody většina Čechů nikdy neslyšela. Možná proto končí LEGO® často na půdách nebo třeba i v popelnici. Lidé si neuvědomují hodnotu něčeho, co je za ty roky vyšlo na tisíce korun.


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page