top of page

LEGO® dílky vyrobené z plastových lahví?

V posledních letech usiluje mnoho firem o snížení svého ekologického dopadu zapojováním udržitelných materiálů do svých výrobků. To v praxi znamená, že budou více využívat suroviny z přírodních a obnovitelných zdrojů.

Jednou z těchto pokrokových společností, která se tohoto závazku zhostila, je samozřejmě i nám již dobře známá společnost LEGO®. Ta se nyní pokouší pomocí nové recyklační strategie vyrábět své kostičky z plastových lahví, které by jinak pouze znečišťovaly životní prostředí.

Z plastové lahve až po LEGO® kostičku - Zdroj: LEGO.com

Jak vypadá proces výroby?

Proces začíná sběrem použitých plastových lahví, které jsou následně rozemlety na malé částečky. Ty jsou čištěny a zahřívány až do doby, dokud se z nich nestane kapalný plast. Tento lahodný nápoj s petrolejovým nádechem je dále podáván stroji, který přes mřížku s malými otvory vytlačuje slabá vlákna podobající se špagetám.

Vlákna jsou následně ochlazována a krájena na malé kuličky, které jsou použity jako surovina pro výrobu LEGO® kostek. Dále následuje kontrola kvality a měření fyzických vlastností výsledného produktu.

Vzhledově se jedná o stejné LEGO® kostky jako jsou ty tradiční. Tyto mají ovšem nižší ekologický dopad, protože jsou vyrobeny z recyklovaného plastu.


Společnost si vytyčila metu používat alespoň 50 % recyklovaného plastu ve svých výrobcích do roku 2030. Tento ambiciózní cíl není snadný, ale s použitím recyklovaných plastových lahví LEGO® míří rozhodně dobrým směrem a již nyní si může dovolit slavit nemalé úspěchy.

Prostřednictvím svého recyklačního programu se LEGO® snaží nejen snižovat svůj ekologický dopad, ale také poukazovat na důležitost recyklace a potenciál recyklovaných materiálů. Tuto iniciativu lze chápat jako příklad toho, jak mohou společnosti přispět k ochraně životního prostředí a inspirovat ostatní k podobným krokům.


Na svých webových stránkách tak společnost LEGO® spustila důvtipnou marketingovou kampaň. Ta je vytvořena na myšlence “živých” plastových lahví.

Ty promlouvají a přesvědčují sledující, že s nimi naleznou opět v životě smysl a uplatnění. Krátká videa tak mají záměrně připomínat sezení pro vyhořelé nebo opuštěné osoby jako známe ve filmech.

V budoucnosti si tak můžeme pořídit novou LEGO® stavebnici s pocitem, že jsme ulehčili naší planetě. Nebo si lze vybrat použité kostky od Saviory Bricks již dnes…

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page