top of page

Synchronizace skladových zásob na platformách Bricklink a BrickOwl

Aktualizováno: 29. 11. 2022

Dneska si povíme něco o synchronizaci skladových zásob mezi platformami Bricklink a BrickOwl. Jedná se o nezbytnou součást každého prodejce na těchto prodejních stránkách. Proč? Protože pokud chcete prodávat současně větší množství zboží na obou platformách, není v silách žádného člověka synchronizovat změny ve skladových zásobách ručně. Objednávky přichází 24/7 a prodat zákazníkovi něco, co nemáte fyzicky skladem, je ve světě prodejců LEGO® dílků noční můrou!


Měl jsem tu možnost testovat a používat všechna z níže uvedených řešení - každé má něco do sebe a nese určité výhody a nevýhody. Pojďme to nějak shrnout!

Všechny z níže vypsaných řešení považují v základu Bricklink jako hlavní sklad. To bych vám doporučil zachovat. Bricklink obsahuje zásadně větší databázi LEGO® dílků. Pokud dílek nejde dohledat na BrickOwlu, zůstane v nabídce pouze na Bricklinku. Opačně to ale nefunguje - když dílek neexistuje v databázi BrickOwlu (ve vašem hlavním skladu), nemůže být synchronizován ani s Bricklinkem.

Nejzákladnější synchronizační program, na kterém začínal snad každý prodejce z Bricklinku a BrickOwlu. Výhodou tohoto programu je především to, že je úplně zdarma. Zároveň se vám v pravidelných intervalech a před většími změnami vytváří automaticky záloha vašeho inventáře. Také umožňuje i pár dalších vychytávek, na které si buď můžete přijít sami nebo se o ně podělím na konzultaci se mnou… :)

.

BrickSync má ovšem řadu nevýhod, které jsou s růstem skladových zásob značně omezující:

  • Pro správnou funkčnost musí program běžet nonstop - jinak riskujete neaktuálnost skladových zásob na obou platformách. My jsme to řešili tak, že nám fungoval ve skladu nepřetržitě jeden počítač, na kterém tento program běžel. Lze to řešit i přes server, záleží na vašich IT znalostech...

  • Program je sice zdarma, ale ve finální verzi bez omezení je k dispozici pouze pro operační systém Windows.

  • Před jakoukoliv úpravou ve skladových zásobách je potřeba zadat ručně určitý příkaz. Jakmile jsou úpravy u konce, musí se zadat další příkaz, jinak se změny nesynchronizují…

  • Nedokáže synchronizovat úplně všechno. V našem případě nezvládl dohledat na BrickOwlu cca 10 % našich skladových zásob, takže jsme je v nabídce prostě neměli. Někdy za to může absence položky přímo v BrickOwl databázi, jindy zase absence určitých ID, se kterými BrickSync pracuje. Jde to do programu doplňovat ručně, ale není to ideální…

Další věc, která může být pro někoho výhodou: BrickSync nesynchronizuje jednotlivé SALE nastavené na Bricklinku. Pokud máte propracovanější nastavení slev, musíte to ručně nastavovat na každé platformě samostatně.

Záleží, zda je to pro vás zajímavé či nikoliv - pro nás ale nebylo.


Jedná se o placené řešení, které mělo po spuštění poměrně dobře našlápnuto - mně osobně ale rozhraní absolutně nevyhovovalo a vývoj se nyní docela zastavil.

Synchronizace stojí 1 % z vašich prodejů na obou platformách (bez poštovného) a první měsíc je zdarma.

Systém zvládne opravdu jen základní synchronizaci skladových zásob, nic víc od něj nečekejte. Řešení si klidně vyzkoušejte, my jsme na něm však dlouho nevydrželi, protože se na trhu objevil nový program, který stojí skoro stejně a nabízí toho daleko víc!


Zase platí, že nebudete mít synchronizováno úplně všechno - v našem případě to bylo opět nějakých 10 % skladových zásob, které na BrickOwlu chyběly…


Dle mého názoru na trhu aktuálně nenajdete nic lepšího… Jedná se o poměrně hezky zpracované řešení od jednoho britského nadšence a bývalého prodejce LEGO® dílků, který se aktivně zaměřuje na zdokonalení celého systému a vybudování něčeho, co by výrazně usnadnilo práci každému prodejci.

Synchronizace stojí 1 % vašeho obratu VČETNĚ poštovného a první 2 týdny jsou zdarma.


Toto řešení nabízí kromě běžné synchronizace i něco navíc:

  • Můžete přes něj chystat objednávky ve velmi přehledném zobrazení.

  • Automaticky přidává ke každé objednávce recenzi dle vašeho nastavení.

  • Zobrazuje doručovací adresy u jednotlivých objednávek - v podstatě nemusíte jít kvůli expedici zásilek ani na Bricklink a BrickOwl.

  • Ukazuje vám, které položky nejsou synchronizovány s BrickOwlem - můžete je ručně přiřadit a on se do několika dní postará o to, aby byly synchronizovány automaticky.

  • K dispozici jsou různé statistiky, z nichž lze vyčíst spoustu zajímavých informací.

  • Umožňuje něco, co se jmenuje BrickStock Merge, což je skvělá věc, kterou můžete využít v případě, že máte stejné zaskladňovací procesy jako my.

BrickFreedom v tuto chvíli používáme i my a vám bych ho doporučil také. Za to 1 % obratu se to rozhodně vyplatí. V minulosti se nám už sice 2x stalo, že systém přestal fungovat, což je u větších prodejců velký problém - pokaždé jsme ale vše vykomunikovali na soukromém Discord serveru a do 24h běželo vše tak, jak mělo... :)


Pokud tě tohle řešení zaujalo, zaregistruj se přes náš odkaz. Pomůžeš tím nám i sobě! Jakmile zaplatíš první fakturu, dostaneme oba 14 dnů provozu zdarma! A to se vyplatí, Horste!

Naše vlastní řešení

Jelikož jsme se dostali do stavu, že nám i samotný BrickFreedom přestal dostačovat, začal jsem přemýšlet nad vlastním systémem. Aktivně jsme ho začali vyvíjet počátkem roku 2021.

Systém je stavěný přímo na míru naší firmě a prodejcům, kteří projdou mými konzultacemi. Zároveň je přístupný samozřejmě i všem ostatním!


BrickFreedom je skvělý, ale vývoj neprobíhá tak rychle, jak jsme si představovali a v určitých věcech nás pořád značně omezuje.

Hlavní cíle našeho řešení je:

  • 100% synchronizace skladových zásob, kde nebudete muset nic synchronizovat manuálně

  • Cenotvorba, která se bude přizpůsobovat poptávce na trhu a přinese prodejcům vyšší obraty

  • Mnohem snadnější a maximálně efektivní zaskladňování zboží

  • Exporty dat dopravcům - usnadnění expedice zásilek v rámci možností mezinárodní expedice zásilek

  • Snadnější vedení skladové evidence pro potřebu účetnictví

  • Generování faktur jednotlivým zákazníkům

  • Kompletní statistiky všech dat

  • A MNOHO DALŠÍHO!

Vývoj stojí velké množství finančních prostředků, času a nervů.... S hrdostí ale mohu říci, že funkčně už náš systém zvládne více než BrickFreedom. Do systému jsme již pustili první testery, v tuto chvíli ovšem neplánujeme pustit naše řešení mezi další prodejce.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page