top of page

Historie LEGO® Ideas

Aktualizováno: 16. 8. 2023

LEGO® Ideas je ve své podstatě online komunita, která spojuje všechny LEGO® fanoušky do jedné velké skupiny. Jedná se o program, ve kterém se z vašeho vlastního návrhu setu, může stát oficiální LEGO® set. Představám se meze nekladou, je nutné dodržet několik kritérií pro stavbu takového návrhu. Poté už stačí pouze počkat, jestli se fanouškům váš výtvor zalíbí. Pokud získáte 10 000 hlasů, máte šanci na to, aby se váš návrh LEGO® setu objevil v obchodech.

Jak to všechno začalo?

Celé to začalo v roce 2008 myšlenkou, která vyústila v dohodu mezi společností LEGO® a firmou Japan’s Cuusoo Systems. Ta se zaměřuje na crowdfundingový servis (princip dnešního startovač.cz - spojení lidí pro dosažení určitého cíle). A jak už dnes víme, dohoda se vydařila. Firma nám všem nabídla možnost, která se jen tak nevidí...


Velký START...

23. dubna 2011 LEGO® Group vydala první set nového LEGO® tématu s názvem LEGO® CUUSOO. Jednalo se o LEGO® set 21100 Shinkai 6500, neboli o model Podmořské ponorky. V té době se set bohužel prodával pouze v Japonsku.

První LEGO® Ideas model byl k sehnání pouze v Japonsku - Zdroj: brickipedia.fandom.com

V ten samý rok LEGO® spustilo WEB, který známe dodnes. Lidé mohli na web začít nahrávat své výtvory, a pokud získali 10 000 hlasů, jejich šance na výhru byla značně vysoká. Proč? Protože dnes je, podle mého názoru, mnohem těžší uspět. S větším množstvím uživatelů, kteří se do programu zapojí, totiž klesá pravděpodobnost na jejich zvolení. V roce 2014 LEGO® přejmenovalo CUUSOO na LEGO® Ideas.


Postupem času vzniklo samozřejmě pár změn, ale vše funguje ve finále na stejném principu jako to bylo na začátku. Tou nejpodstatnější změnou je úprava věkové hranice. Nyní již není vyžadován věk 18 let, abyste se mohli programu účastnit. Díky této změně dostali možnost i ti nejmenší z nás.

Myslím, že je LEGO® Ideas jedna z věcí, proč tolik milionů lidí LEGO® miluje. LEGO® Ideas je ukázkou toho, co všechno je možné v kostičkovém světě postavit.

Do dnešního dne LEGO® vydalo 53 LEGO® Ideas setů. Pokud tedy počítáme dárky za nákup v oficiálním LEGO® obchodě nebo na www.lego.com (příkladem mohou být: LEGO® 40448 Veterán nebo LEGO® 40487 Dobrodružství na plachetnici).

Posledním vydaným setem z této série byl před pár dny LEGO® 21338 Chata "Áčko".

Aktulně nejnovější vydaný LEGO® Ideas set - Zdroj: lego.com

Budoucnost LEGO® Ideas

Letos je potvrzených dalších 10 sad, na které se můžeme těšit v následujcích měsících. Více informacích o každém z nich naleznete v TOMTO ODKAZU.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page